19 decembrie 2024 | LaZiCuTot → InfoPac
Fibroamele uterine sunt tumori benigne (non-canceroase) care se dezvoltă în mușchiul uterin. Aproximativ 20-50% dintre femei pot dezvolta fibroame uterine în decursul vieții.
Fibroamele uterine sunt mase sau noduli care cresc în mușchiul uterin (miometru, de unde și numele alternativ de mioame). Ele pot avea dimensiuni variabile, de la foarte mici (milimetri), până la mari, care pot afecta forma și volumul uterului. Localizarea fibroamelor poate varia:
Cauza exactă a apariției fibroamelor uterine nu este pe deplin înțeleasă, dar cercetările sugerează că sunt implicați factori genetici și hormonali. Estrogenul și progesteronul, hormonii care reglează ciclul menstrual, joacă un rol semnificativ în creșterea fibroamelor. Astfel, fibroamele tind să se dezvolte sau să crească în dimensiune în timpul perioadelor de activitate hormonală crescută, cum ar fi sarcina și să se micșoreze după menopauză, când nivelurile hormonale scad.
Alți factori de risc includ:
De multe ori, fibroamele uterine nu produc simptome și pot fi descoperite întâmplător, în timpul unui examen pelvian de rutină sau prin ecografie. Totuși, în anumite cazuri, pot cauza diverse simptome, cum ar fi:
Tratamentul fibroamelor uterine depinde de simptome, dimensiunea și locația acestora, precum și de dorința de a concepe un copil. Opțiunile includ:
Tratament farmacologic
Proceduri minim invazive:
Fibroamele uterine sunt, în general, benigne și nu duc la cancer uterin. De obicei, după menopauză, fibroamele se micșorează din cauza scăderii nivelurilor hormonale. Cu toate acestea, în cazul în care fibroamele provoacă simptome semnificative, tratamentele menționate anterior pot ajuta la gestionarea acestora.
Acest text este conceput pentru a oferi informații utile despre degenerescența maculară legată de vârstă, însă nu înlocuiește sfatul medical profesionist. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, discutați cu medicul dumneavoastră.