21 septembrie 2023 | LaZiCuTot → InfoPac
Osteoporoza este o boală osoasă degenerativă care determină pierderea masei osoase și a țesutului osos. Ca urmare, oasele devin fragile și se pot rupe chiar în urma unor traumatisme minore. Simptomele și semnele pot lipsi până în momentul producerii fracturii. Cel mai frecvent sunt afectate încheietura pumnului, șoldurile și coloana vertebrală.
După vârsta de treizeci de ani, demineralizarea oaselor este un proces natural și nu poate fi oprită complet. Osteoporoza se asociază cu înaintarea în vârstă și diverse alte boli, dar are și cauze determinate de stilul de viață. În cele ce urmează, câteva recomandări care pot ajuta la prevenirea ei.
Alimentația
O dietă echilibrată asigura mineralele și vitaminele necesare prevenirii osteoporozei.
a)surse de calciu: lapte și derivate, laptele de soia, macrou, pâine, cereale integrale, semințe, spanac, salată creață, broccoli, caise și curmale uscate. Cantitatea de calciu recomandată variază în funcție de vârstă :
adulții < 50 ani : 1000 mg/zi (echivalentul a trei pahare de lapte)
adulții > 50 de ani : 1200 mg/zi (cu circa ½ pahar mai mult)
Bine de știut : 1000 mg calciu sunt cuprinse în 500 ml lapte plus 50 g cașcaval sau 125 mg iaurt sau 50 g sardine.
b)surse de vitamina D: pește de apă sărată (somon, sardine, ton, macrou); dozele de vitamina D recomandate variază în funcție de vârstă :
adulții < 70 ani : 600 UI/zi
adulții > 70 ani : 800 UI/zi
Bine de știut : 400 UI vitamina D se găsesc în 170 g ton sau 30 g sardine la conservă. Dacă nu petreceți mai deloc timp în aer liber, nu mâncați suficient sau aveți peste 50 de ani, s-ar putea să fie nevoie ca medicul de familie să va recomande un supliment de vitamina D și calciu.
c)alimentele dulci vor fi consumate cum măsură, pentru a evita excesul ponderal;
băuturile dulci carbogazoase au un conținut ridicat de acid fosforic, capabil să crească excreția urinară a calciului, motiv pentru care vor fi evitate.
Bine de știut : va puteți prepara băuturi dulci gustoase amestecând, de exemplu, 300 ml de lapte sau iaurt degresat cu o banană, un pahar cu căpșuni sau fructe de pădure și două cuburi de gheață. Laptele cu ciocolată este și el o opțiune, iar un pahar cu suc natural de portocale conține 200 – 300 mg de calciu.
d)cafeaua: la fiecare 100 mg de cafeină ingerată pierdem 6 mg calciu; de evitat, prin urmare, excesul de cafea, dar și de alte băuturi care conțin cafeină.
e)alcoolul: nu este interzis, dar consumul lui trebuie limitat, deoarece crește riscul de osteoporoză, inclusiv prin favorizrea căderilor.
f)sarea: studiile sugerează că femeile aflate la menopauză, care au o dietă bogată în sare, au mai multe șanse să facă osteoporoză decât cele cu un regim hiposodat.
Fumatul
are efect nociv asupra reconstrucției osoase. Iată deci un alt motiv ca să va debarasați de acest obicei.
Exercitiile fizice
prevenirea osteoporozei trebuie să înceapă timpuriu, prin menținerea unui regim de viață activ ;
sunt recomandate acele sporturi și activități care includ o componentă antigravitațională, prin susținerea unor greutăți sau a greutății propriului corp, de exemplu mersul pe jos (30 de minute zilnic), alergarea, gimnastică aerobică s.a. Înotul este mai puțin eficient.
Dacă ați fost deja diagnosticat(a) cu osteoporoză :
preveniți căderile ;
urmați tratamentul medical recomandat și prezentați-vă regulat la control.