13 martie 2025 | LaZiCuTot → InfoPac
Vitiligo este o afecțiune dermatologică cronică caracterizată prin pierderea pigmentului pielii, ceea ce duce la apariția unor pete albe, de diverse dimensiuni și forme. Aceasta apare atunci când melanocitele, celulele responsabile de producerea melaninei (pigmentul pielii), sunt distruse.
Cauza exactă a bolii nu este pe deplin înțeleasă, dar se consideră că este o afecțiune autoimună, în care sistemul imunitar atacă în mod eronat melanocitele. Factorii genetici, stresul, traumatismele cutanate și expunerea la anumite substanțe chimice pot contribui la declanșarea sau agravarea bolii.
Principalul simptom al bolii este apariția petelor depigmentate pe piele, care pot rămâne stabile sau se pot extinde treptat. Boala poate interesa orice zonă a corpului, inclusiv fața, mâinile, picioarele, scalpul și chiar mucoasele. Uneori, părul din zonele respective devine alb. Vitiligo nu provoacă durere sau mâncărime, dar poate avea un impact emoțional semnificativ asupra persoanelor afectate.
Diagnosticul se bazează pe examinarea clinică și, în unele cazuri, pe utilizarea lămpii Wood sau teste de laborator pentru a exclude alte afecțiuni.
Nu există tratament curativ, scopul intervențiilor terapeutice actuale fiind acela de a restabili culoarea pielii afectate, a preveni extinderea petelor existente și a împiedica apariția unor noi leziuni. În acest sens se folosesc terapii topice cu corticosteroizi sau inhibitori de calcineurină, fototerapie, depigmentare (în cazurile extinse) și tratamente chirurgicale, cum ar fi grefele de piele. Alegerea strategiei terapeutice se face în funcție de o serie de factori precum vârsta, starea generală de sănătate și impactul bolii asupra calității vieții. Tipul de vitiligo, localizarea leziunilor și evoluția afecțiunii sunt, de asemenea, aspecte esențiale în stabilirea unui plan de tratament adecvat.
Bine de știut
Acest text este conceput pentru a oferi informații utile despre vitiligo, însă nu înlocuiește sfatul medical profesionist. Dacă vă confruntați cu astfel de probleme, discutați cu medicul dumneavoastră.